mai bine e dusmanul binelui

E o zicere pe care am auzit-o acum ceva timp si astazi mi-a revenit in memorie cand am citit cateva comentarii la o postare si toate incepeau cu ,,mai bine”:

mai bine singur

mai bine sa iubesti decat sa fii iubit

mai bine sa regreti decat sa nu ai amintiri

mai bine faci sex decat sa …

mai binele asta pare sa fie dusmanul binelui, dar eu stiu ca binele nu poate fi generalizat. Ce este bine pentru mine poate fi (mai mult ca sigur) rau pentru altcineva. Logic nu prea are sens, gramatical binele poate fi declinat, ca si in viata.

3 comentarii la „mai bine e dusmanul binelui

  1. Stiu despre ce teorie spui si poate fi una viabila atat timp cat se urmareste profitul imediat, binele actionarilor, uitand ca toate ,,rotitele” se invart datorita clientului. De exemplu in educatie, toti fac reforma, vor mai binele si chiar daca clameaza despre elev ca fiind in centrul schimbarii, schimba curricula, manualele, dirriectorii, ministri, schimbarea se face de fapt prin acele mici ,,angrenaje” umane numite profesori, pe care inca nu-i misca nimic sa faca reforma. Le poti asigura prima treapta a piramidei nevoilor, dar au facut-o praf pe ultima, statutul.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Logic are sens, daca privesti lucrurile sau situatiile ca fiind in echilibru. Totusi, cea mai simpla explicatie a faptului ca lucrurile nu sunt chiar in echilibru (sau sunt intr-un echilibru temporar) este aceea ca in momentul de fata universul este in expansiune. Dar el este intr-o oscilatie permanenta. Acum depinde si la ce scara de timp ne raportam, o viata de om, ani-lumina, mii de ani-lumina…
    Asta ar fi la scara larga.
    In mic, am un exemplu concret. Exista o filosofie japoneza (care a prins in japonia, dar care a fost de facto implementata de industriasii americani in Japonia in perioada razboiului Coreilor – cum arata scris „Coreilor” ca plural articulat al substantivului propriu Coreea), pe numele ei Kaizen. Este un fel de Lean Management. Ea se refera la eficientizarea continua a proceselor de productie prin orice metoda sau ideea care duce la reducerea costurilor sau la cresterea productiei. Deci vorbim de „mai bine” in loc de un simplu „bine”. O firma care a implementat o astfel de filosofie, si care produce echipamente de siguranta pentru industria auto (automotive cum se utilizeaza abuziv in limba romana, abuziv si incorect), a ajuns in pragul disperarii (inca nu e in faliment) dupa ce milioane de autovehicule au fost chemate in service pentru a li se inlocui sistemele airbag, sau centurile de siguranta. Asta in urma unor procese ale pasagerilor ori soferilor raniti nu atat in urma impactului, cat de schize sarite dupa actionarea sistemului airbag. Goana dupa „mai bine” a lasat in urma siguranta pasagerilor, deci a clientului final…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s