Apa, sapunul si alfabetul

Unii il cauta pe Dumnezeu, dar zic eu ca mai intai ar trebui sa caute sapunul, apa si sa invete alfabetul.

Ieri m-a intrebat cineva daca vreau sa fac cateva ore de voluntariat pentru a ajuta la completarea unor cereri de inscriere la gradi, scoala, cereri catre Primarie…hartogaraie, stiind ca sunt obisnuita cu ele. Am intrebat daca mergem in comunitatea respectiva de rommi si am aflat ca ii adunase deja in sala de mese a unei gradinite. Am mers acolo si ne asteptau niste copile cu copii, zambarete, cu buletinul in mana. M-a izbit intai tineretea lor, apoi mirosul petilential, de urina, de lipsa unei igiene minime. Copii cu hainute frumusele, dar parca le-ar fi tavalit in baltoci de ploaie, parul incurcat fara nicio forma sau lungime, mame asemenea copiilor, dar atat de tinere incat puteai spune ca sunt surorile mai mari ale copiilor pe care ii tineau de mana. Maini murdare. Si totusi atat de senini toti. Am luat pixul, m-am asezat langa prima femeie, am chemat inca doua langa noi sa vada cum completez, m-am apucat de explicat si scriam in acelasi timp, am terminat, ele la fel, doar zambeau fara sa scrie si asa am aflat ca sunt in sensul strict al cuvantului, analfabete, nu stiu sa scrie, sa citeasca, chiar daca au fost la scoala pana in clasa a doua sau una a cincea. Eu completam cererile, ele dadeau cu pixul la semnatura, mai ceva ca simbolurile scrierilor antice, hieroglifele. Cereri pentru gradi, pentru alocatie suplimentara, de eliberare documente de identitate politie, primarie, pentru ca multi copii nu aveau nici macar certificat de nastere. Una din mame era la al treilea copil, 18 ani, necasatorita, tati necunoscuti, multipli, nici nu o interesa problema paternitatii macar, daca era o tipa cu educatie, as fi putut spune ca este multiliberalista :))), nu lingvista, poate doar limbista pentru ca nici dantura nu mai avea. Termin, ies afara la aer, trag zdravan din tigara si cand credeam ca pot sa schimb si aromele din jur cu parfumul de poseta, simt mirosul dinainte. Una din ele se intorsese cu fiica de 9-10 ani sa o cert eu sa mearga la scoala ca sa ajunga ca mine, ca de doua luni se plimba prin jurul scolii, dar la ore nu. M-au apucat nervii si i-am aratat fiica-sii pe maica-sa, am intrebat-o daca asta vrea si daca da, sa stie ca nici atat nu va avea ca voi chema protectia copilului sa o ia. Azi am intrebat pe cineva din primarie de ce ii lasa sa stea in astfel de conditii. Oamenii aceia am aflat ca nu au apa curenta, au o singura cismea la 100 si ceva de ersoane, locuiesc in foste grajduri, dar voteaza. Sunt deratizati de paduchi o data la sase luni si primesc ajutoare sociale, in rest, cuiva ii convine ca doar supravietuiesc. Iar ei nu se revolta, doar zambesc, oare de ce?

10 comentarii la „Apa, sapunul si alfabetul

 1. I-am spus unei invatatoare ca atunci cand ii invata pe copii despre drepturile lor, sa ii invete si despre obligatii. Dar obligatiile nu sunt trecute in programa scolara!
  Ai scris foarte bine! Iar din ce ai scris rezulta ca nu suntem deloc pe un drum bun! Deloc!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Sa stii, din experienta mea, persoanele din ziua de azi fara educatie, isi cunosc foarte bine drepturile, mai putin obligatiile, pentru ca este incurajata nemunca, altfel cum ar fi partidul-stat cu atatia membri, pensii sociale( in toate statele se spune ajutor social), la noi este pensie, somajul, votantii trebuie sa cunoasca sigle, nu si Constitutia.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Felicitari pentru implicare!
  Dar ma intreb: daca au dreptul constitutional la educatie, de ce nu se educa? (Revenim la cultura sociala, la mediul social…) Si daca nu stiu sa scrie, sa citeasca, de unde stiu ce drepturi au? De unde stiu ce semneaza (hieroglific sau nu)? Copiii au drepturi, printre care si dreptul de a fi ajutati. Dar adultii?! De ce sa fie ajutati cand ei nu au avut bunavointa de a se integra pana la irma in societate? Ajuta-te ca sa fii ajutat (dar aici intru pe un teren pe care nu ma simt confortabil)!
  Sunt aspecte complicate si interconectate legate de degradarea societatii incepand cu schimbarea regimului politic dupa cel de-al doilea razboi mondial. Asta in general. In particular, diversele comunitati cu legi proprii, nescrise, continua sa se ghideze dupa aceste legi care nu sunt mereu in concordanta cu legile acestei tari, sau cu cele ale civilizatiei asa cum i-am invatat noi definitia sau regulile.
  Ceea ce a degradat comunismul in mentalul colectiv si individual, iar „libertatea” de dupa ’90 a continuat sa accentueze, nu poate fi insanatosit decat daca ne dorim asta cu adevarat, iar asta va dura cel putin cat a durat degradarea. Si nici macar nu cred ca realizam ca ne imbolnavim in continuare! Inca nu ne-am prezentat la medic pentru diagnosti, si cu atat mai putin pentru tratament! „Ei” ne vor asa, bolnavi!
  Dupa mai bine de trei secole de degradare in perioada otomana am avut norocul sa ne insanatosim pentru ca am avut repere morale la varful tarii! Acum situatia nu e deloc imbucuratoare!
  Trist, dar adevarat!
  Sad, but true!
  (Indiferent de limba, mesajul e acelasi…)

  Apreciat de 2 persoane

 4. Salut ! 🙂
  ^ În vremuri ale ÎNȘELĂTORIEI universale , a spune ADEVĂRUL e un act REVOLUȚIONAR ^ ( George Orwell) și de mare CURAJ adaug EU ! 🙂
  – De ce NU se REVOLTĂ ci doar ZÂMBESC ??? 🙂 😦 🙂
  – Pentru că le CONVINE că sunt AJUTAȚI de primari pentru VOTURILE lor din 4 în 4 ani !!! 🙂 😦 🙂
  PRIMESC de la stat:
  – 520 de le AJUTOR social chiar dacă NU au MUNCIT nici măcar o ZI cu contract de muncă ! 😦
  – mâncare zilnică GRATUITĂ ( prânzul) de la CANTINELE sociale ;
  – ajutoare de la UE ( 150 lei) sub formă de produse agro-industriale;
  – ajutoare pentru CĂLDURĂ iarna chiar dacă NU au nici măcar SOBĂ în casă 😦
  În rest, toate ccele bune și………………..felicitări pentru CURAJ ! 🙂
  Aliosa 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s