Law and justice

Ar fi haios sa va povestesc cum copila a avut prima carte de identitate abia la 17 ani in loc de 14, din cauza angoaselor mele fata de interlopii din oras care treceau granita cu minore doar cu buletinul si le mai aduceau inapoi cand deveneau majore, dar nu este haios, nici paranoia, este doar o realitate tragica intr-un orasel de granita. Nu am putut uita cum statea o mama in genunchi si plangea sa i se dea fata la poarta vilei unui tigan interlop. De aceea, singurul lucru care mi-a trecut prin cap sa-mi protejez copilul, a fost, in fara discutiilor cu ea, sa nu-i fac buletin. Nu a stiut motivul pana cand nu a insistat sa i-l spun, avea 17 ani atunci, mai avea putin si dadea bacul cu certificatul de nastere. La olimpiadele judetene s-a dus tot cu certificatul, la evaluarea nationala intr-a opta la fel, pana intr-o zi cand a vrut sa mearga in excursie la vecini si ii trebuia buletinul. Astfel a ajuns ca abia acum la 21 sa isi faca primul buletin dupa 18 ani si sa mearga tot insotita de mama. Si mergem noi ieri, dupa 12, gandind ca sunt putini care ies la ora aceea din casa, intram pe holul politiei, pustiu, deja zambeam la gandul ca rezolvam rapid si mergem la o terasa, deschidem usa antreului catre biroul de primiri acte si ne prefacem statui de piatra: erau cel putin 20 de persoane in fata noastra, toti inghesuiti la usa, fara bon de ordine, doar sa respire putin aer de la aparatul asezat deasupra usii. Primul instinct al Mariei, copil nascut intr-o epoca, cand singura coada este la bere, a fost sa plece, dar ma-sa e calita la cozile pentru zahar, ulei, cartofi, faina, lapte, ratia de unt si paine, asa ca am tras-o inapoi, am asezat-o la coada, am stabilit cine este inaintea mea si am plecat sa cumpar apa plata. Cand m-am intors, surpriza, coada dinainte se marise ca si valul format de tzunami si m-au apucat nervii. M-am luat de nenea cel mai apropiat, i-am facut morala, stitit voi, chestii care ar trebui sa atinga bunul simt, dar el o tinea una si buna:

,,Doamna, am fost la rand, dar am iesit afara la tigara, ca doar nu era sa stau intre femei!!!”

Pe mine m-a amutit replica, dar a trezit studenta la drept, cand l-a auzit pe nenea cu asa discriminare de sex, mai ales, ca nu era adevarat, majoritari erau barbatii si replica lui s-a dorit a fi jignire.

Si fata mamii, l-a privit direct in ochi si i-a facut educatie juridica, pe ton calm, taios si accent moldovenesc, pentru ca da, dupa 2 ani, are accent si daca este suparata, nu se mai poate controla, nenea o jignise pe maica-sa! :)))

A trecut omul la rand, iar ziua mea a fost superba dupa argumentatia Mariei, dar in acelasi timp nu m-am putut opri sa nu fac asocieri intre tipul de gandire al acelui nene, abuzurile din administratie si cele din politica, pentru ca din toata masa aceea de oameni, doar cineva educat sa respecte legea, i-a impus unui oportunist sa respecte reguli de bun simt, ceilalti erau resemnati, acceptand. goldfish jumping out of the water

10 comentarii la „Law and justice

  1. Are antrenament de mica. Prima data a contestat nota la un test la Limba romana, apoi a refuzat sa faca mediatatii la matematica doar pentru a primi nota mare(pentru ca la mediatii faceau testele si ea chiar vroia sa faca matematica), ultima data in liceu, a corectat-o pe profa de filozofie cu privire la mesajul din mitul pesterii, alegoria lui Platon. :)))

    Apreciat de 2 persoane

  2. Politia e cu noi. 😀 Nu a fost ambitie, a fost si teama, dar si putina comoditate. Nici eu, nici tatal ei nu aveam mutatie in satul unde am cumparat casa si macar unul din noi trebuia sa ne facem, dar niciunul nu avea timp pentru ca stiam ca nu ne face nimeni nimic. Asa ca, am ,,intins” cat am putut perioada fara buletin. :)))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s